I runda slängar så är bilsport ett samlingsnamn för de olika sporter man kan utföra med bilar. Grenarna racing och rally är de allra största i Sverige men körs på helt olika underlag. Formel 1 är en del av racing och kanske den sport som även de som inte är bilintresserade känner till. Rally raid är en annan där man främst kör på underlag som inte är riktiga vägar bland annat i öken.

Sedan tidernas begynnelse har man tävlat, i olika former och under olika förutsättningar, exempelvis med bilar dragna av hästar. Efter att den bensindrivna bilen var ett faktum så blev också racing en stor sport och år 1887 kördes det historiskt första loppet i Frankrike med en bensindriven bil.

Starten

År 1936 startade förbundet Svenska bilsportförbundet men då under namnet Sveriges motorfederation (SVEMA). Föreningen eller federationen ansvarade då för all slags motorsport såsom motorcykel, bil och till och med racerbåt. Federationen behöll sitt ansvar för alla dessa olika verksamheter i över 26 år för att sedan dela på sig och Svenska bilsportförbundet var därefter ett faktum år 1962. Formelbilsracing, Karting, Rallycross och Dragracing är några av de olika sportgrenarna man finner inom bilsport varav alla har olika klasser och såklart olika dragkraft. Bilsport över hela landet organiseras genom förbundet som har ungefärliga 500 stycken bilsportsklubbar spridda runt om i Sverige med 120 000 stycken medlemmar.

Betydelsen av bilsport

Det kan möjligen vara svårt för någon som kanske inte har något intresse av bilsport att förstå vilken betydelse den har och har haft i samhället. Men vem har inte hört talas om Rally Sweden? I Rally Sweden sätts Värmland på kartan och evenemanget lockar bilentusiaster från hela världen. Framgångarna ur svensk del är även stora inom andra delar av bilsporten och Ronnie Peterson räknas fortfarande som en av de allra främsta inom Formel 1.

Förutom att sätta vårt land på kartan har bilsporten även haft betydelse för oss vanliga döda som kanske inte sitter bakom en tävlingsbil genom att bland annat skapa arbetstillfällen. Bilsporten har också möjliggjort en utjämning av de traditionella könsrollerna inom sporten och det finns idag en rekordstor hög med kvinnliga utövare runt om i hela vårt avlånga land.

Jag vill tävla, men hur?

Först och främst är det en förutsättning att föreningen du vill köra i är ansluten till det Svenska bilsportförbundet. I hela Sverige finns omkring 430 föreningar som alla är anslutna vilket gör förutsättningarna för att hitta en förening i närheten av ditt egna hem relativt goda. Därefter behöver man en licens för att kunna köra vilken du lätt ansöker om via systemet LoTS, i samma system ansöker du även om att kunna få tävla. Förutom en eller flera giltiga licenser och en tävlingsanmälan så behöver man såklart också någon form av skyddsutrustning i form av förslagsvis handskar, hjälm eller overall. Många börjar med sporten folkrace eller Crosskart och i båda formerna av sporten kan man köra med sin egen personbil vilket gör det lite lättare om man nu är mekaniskt lagd vill säga.