Rally är en otroligt populär sport bland motorintresserade människor runt om i världen. När det gäller rallytävlingar är den som är snabbast in i mål som vinner. Förarna startar en och en och alla vägar är naturligtvis avstängda på det aktuella rally-området  som rallysträckor och vägarna runt hela området. Bara bilar med särskilt tillstånd får befinna sig där. Det skall finnas störtbågar i rallybilen, fyrpunktsbälten och brandsäker hjälm och kläder.

Rally körs på små grusvägar i mycket hög fart och det är en riktig publikattraktion att vara ute i skogarna och kolla på tävlingen. Swedish Rally är en tävling som körs varje år i de värmländska skogarna och hit kommer folk från hela världen. Det är en publikfest utan dess like och folk hyr ut rum, jobbar som vägvakter, säljer korv och bröd, hamburgare och mycket mer. Det förbereds lång tid i förväg för detta populära rally som är lika spännande varje år. Rallyförarna med sina reparatörer, kartläsare och annat servicefolk har speciella serviceplatser dit dom kommer i förväg innan tävlingen. Här samlas även allmänheten för att få en glimt av sina idoler och även få se deras bilar och naturligtvis få autografer. När förarna anländer till serviceplatsen blir det straffsekunder om de kommer för sent, men även om de kommer för tidigt, så det gäller för dem att vara punktliga. Alla tävlingsbilar delas in i olika klasser. Specialbyggda för sig, motorsvaga för sig och två och fyrhjulsdrivna för sig.

Svenska Rallyt

I svenska rallyt körs även mycket gamla bilmodeller och de tävlar i en alldeles egen klass, nämligen veteranklassen. Både kartläsare och funktionärer är oerhört viktiga för att denna tävling skall klaffa. Kartläsaren håller reda på precis alla tider som behövs och ser till att föraren åker rätt. Funktionärerna ser till att alla tider noteras till punkt och pricka rätt. De ser även till att inga obehöriga kommer in på sträckorna olovandes. Alla ställen där publiken får vistas är markerade med band och avspärrningar finns där det är förbjudet att stå. Målet för en rallyförare är självklart en SM-medalj och det finns tävlingar även för de motorsvaga bilarna så alla har chansen. Det finns många kända, folkkära rallyförare och en av dem är Andreas Mikkelsen som kör för Hyundai:s team. Även Sebastian Loeb kör för det teamet. Mikkelsen har kört fjorton tävlingar i WRC 2018. Loeb skall köra Rallye Monte Carlo och även Franska Tou de Corse. Under år 2019 kommer nya regler för rallymästerskapet och detta gäller alla tävlingsregler och hur man arrangerar en rallytävling. I de nya reglerna står texten markerad med rött så att den lätt skall kunna hittas. I dessa dokument står det att om ingen komplettering är markerad med röd text så gäller de tidigare reglerna.

Svenska Rallyt

Många rallyförare har egna hemsidor som berättar mycket om sporten och dess historia samt alla bilar. En av dem är Janne Pettersson som är förare i teamet JP Rallysport. För att kunna köra rally krävs många sponsorer, för rally är ingen billig sport om man inte lyckas på en gång.