Nog är det många runt om i Sverige som är intresserade av sportbilar. Drömmen om att själv äga en delas nog av många.

Exakt vad som utgör en sportbil är kanske inte skrivit i sten men utseendet och prestandan torde vara det grundläggande. I mångt och mycket hänger utseendet ihop med prestandan. Det är inte enbart för att se tuff ut som sportbilen ser ut som den gör utan de ofta låga och inte så komfortabla designerna är gjorda för att minska luftmotståndet och därigenom öka prestandan. Traditionellt sätt så har sportbilen en betydligt starkare motor och bra väggrepp för att kunna gå fort. Ofta ses sportbilen som väldigt dyr och exklusiv men numera kan man begagnat få vissa äldre modeller för en ganska rimlig peng, till exempel på blocket. Av sportbilsmärkena är kanske Ferrari, Lamborghini och Porsche de man först tänker på, men det finns en enorm bredd från mindre specialmärken som svenska Koenigsegg till klassiska märken som Aston Martin och Jaguar. Även de stora personbilsmärkena har ofta sportbilar i dess utbud eller historia.

Ferrari

Ferrari grundades redan 1939 av italienaren Enzo Ferrari. Företaget utvecklades ur Enzos arbete med Alfa Romeo och började på 40-talet göra egna bilar. Märket är välkänt för sina dyra och exklusiva sportbilar men har samtidigt även varit mycket fokuserade på Formel 1-racing. Märket Ferrari har blivit ikoniskt och är ett av de mest välkända och värdefulla varumärkena. I media finns det flera som gjort Ferrari till det märke det är idag. På 60-talet så körde Tony Curtis i den klassiska serien Snobbar som jobbar en Ferrari Dino 246 GT och på 80-talet kunde vi se Thomas Magnum köra en Ferrari 308 GTS. Då den senare serien förnyades härom året så var man självklart tvungen att uppdatera bilen. Man valde då att använda den moderna Ferrari 488 Spider.

Ferrari

Den klassiska röda färgen som förknippas med Ferrari kom från racingverksamheten där de målades i landets färger, vid det här tillfället rött för Italien, och detta fördes över till sportbilsproduktionen. Färgen heter till och med ”Tävlingsrött”. Till Sverige kom Ferrari först på 50-talet och då självklart i få antal. Ferrari har blivit väldigt kända för sina supersportbilar och det är bland dessa som kanske de mest igenkända och ikoniska modellerna finns. Dessa kom främst på 80-talet med modellerna 288 GTO och F40, även om 60-talaren 250 GTO ibland också räknas hit. Dessa konkurrerade främst med Lamborghinis Countach modell. Hos Ferrari finns det möjlighet till att anpassa bilen efter kundens önskemål och det finns ett särskilt program för detta. De har även gjort en del konceptbilar som inte direkt är avsedda för gemene man. På senare tid har de även utvecklat hybridbilar för att hänga med i utvecklingen.

Konkurerande märken

På den reguljära sportbilsmarknaden så är det främst tyska Porsche som är konkurrenten. Precis som Ferrari så har dessa ett antal ikoniska modeller som fortfarande är mycket populära.  Porsches 911 är en modell som de trots försök inte lyckats ersätta utan som förblivit deras mest populära.

På supersportbilssidan så är det främst Lamborghini som konkurrerar. Deras Countach modell får anses minst lika ikonisk som Ferraris och har medverkat i en mängd filmer och serier.