Det finns massor av olika motorsporter och några av dom vanligaste är: Bilsport, snöskoter-sport, motorcykelsport och båtsport. Inom bilsporten finns rally, folkrace, dragracing, bilorientering, karting och racing. På motorcykel-fronten har man Trial, dragbike, super-moto, enduro, speedway, freestyle cross, rundbana, isbana, roadracing och cross. När det gäller snöskoter-sport finns det: Dragracing, skotercross, backe och enduro även här.

I båtsportens värld förekommer: Classic, offshore, rundbana och aquabike. Sverige har en väldigt fin tradition när det gäller motorsport alla kategorier och publiken inom detta område sviker aldrig sina idoler. Det finns många stora namn inom motorsport som är kända världen över. Det finns sex motorsporter (nationellt och internationellt) som är vanligast i Sverige och det är följande: Rally: Denna tävling körs på vintern varje år från torsdag till söndag i de värmländska skogarna. Det arrangeras många andra tävlingar i rally och i olika klasser. Förare och publik kommer från hela världen för att se och heja på sina favoriter. Klimatet i Sverige lämpar sig bäst för detta på just vintern med de dubbade vinterdäcken som används. Grand Prix: Detta finns inte längre kvar i Sverige, men var otroligt stort när det begav sig. Allra störst var det på 70-talet, mest i Småland där det kördes formel 1 som är den mest berömda racingen. Det höll på till 1978 då intresset i Sveriges land svalnade för denna sport. I stora drag handlade det mycket om att man inte fick tillräckligt mycket sponsorpengar så tävlingen dog ut, men körs nu i andra länder. Där körs den varje år och deltävlingarna ses av hundratals miljoner människor. Själva ordet Formel kommer av formeln på bilarnas snabbhet, styrka och storlek. Rallycross: Här körs rallycross-bilar på en inhägnad bana och det är en fantastiskt stor sport med ett publikhav utan dess like. Mest gruskörning är det här och en av de mest kända banorna ligger i Höljes, Värmlands län. Där samlas förare, publik och artister i en storslagen folkfest. Man riggar upp husvagnar och tält och sätter lilla Höljes på kartan varje år.

Speedway

Speedway: Denna motorsport är även den väldigt stor i Sverige. Många åkare från Sverige är jättekända även internationellt och åker världen runt och tävlar med sina speedwaycyklar. Motorcyklarna körs runt på en bana och publiken är stor och hejar hela tiden på sina favoriter. Ett heat i speedway är fyra varv runt banan där man bara åker åt ett håll. Man kör bara i högervarv för dessa motorcyklar är endast byggda för det. Motocross: Sverige är ett av de bästa länderna i världen på denna sport och banorna är gjorda av sand och jord. Det tävlas med crossar både utom och inomhus. Enduro är också en motorcykelsport med väldigt leriga banor och den körs alltid utomhus. Dessa motorcyklar är lite större och tyngre samt att terrängen är svår och förarna skall vara väldigt bra på att hålla balansen.

Speedway

Rally: Sverige är väldigt stort inom rally, men nu har andra länder börjat komma ikapp som till exempel Finland och Frankrike. Det största rallyt i Sverige heter Swedish rally och går av stapeln i Värmlands län under vinterhalvåret. En stor folkfest!