I många år har vi tillämpat många olika sporter runtom i hela världen, allt från fotboll till olika motorsporter. Motorsporter är lite olika sporter och kan beskrivas som sporter med olika fordon som bedrivs med motorer, dessa olika sporter är till exempel bilar, motorcyklar, båtar och flygplan. Det är framför allt bilar som har brukats mycket inom motorsporter, eftersom den sporten har varit mycket populär. Även idag är bilsport en väldigt populär sport och ett kärt intresse för bilfantaster. Redan i slutet på 1800 – talet har man nyttjat bensindrivna bilar inom motorsport. År 1894 ägde det allra första bilracet rum och det var i Frankrike. Bilracet var dock inte ämnat som en tävling till en början, utan det var egentligen meningen att man skulle visa upp bilarna, så att man sedan skulle kunna sälja dem. Då ansågs bilarna som en lyxvara och därför bjöds rika franska baroner in till bilracet för att dem sedan skulle kunna köpa bilarna. Det var 21 bilar som tävlade i racet och de körde mellan Paris och Rouen, på en sträcka om 126 kilometer. Året därpå körde dem världens första speedrace, sträckan var då mellan Paris och Bordeaux. Sveriges första bilrace ägde rum år 1904, sträckan var mellan Stockholm och Uppsala och sedan tillbaka till Stockholm. Skillnaden från den tiden och nu är att då fick bilarna bara köra uppåt 30 kilometer i timmen.

Motorsporten i Sverige

Motorsporten i Sverige

I Sverige har däremot bilsporten svalnat en del sedan 70 – talet, och det har fokuserats mer på motorcykelsporten istället. Trots det så hoppas man på att göra en ”comeback” för bilsporten i Sverige. Tidigare har Sverige haft kända bilförare i både rally och formul-1, men det var längesedan nu. Ett namn som man förknippar med formul-1 är Marcus Eriksson. Han startade sin racingkarriär år 2007 i formel BMW – mästerskapet och vann formel BMW-titeln. Marcus blev då utsedd till årets nationella förare i Storbritannien, av tidningen Autosport.  Vidare fortsatte han med formul-3 och erövrade även den titeln år 2009. Sedan dess har han ägnat sig åt bilracing och senast år 2017 skrev han kontrakt med Alfa Romeo som löpte på till 2018. Men kontraktet förnyades däremot inte efter 2018.

Motorcykelsport

Förutom bilar är motorcykelsport en mycket populär motorsport, framför allt i Sverige. Det finns även många olika motorcykelsporter, liksom bilsporter och en av dem är motorcross. Motorcrossens historia kan spåras tillbaka till 1900 – talet. På den tiden hette det däremot inte motorcross, utan då kallades sporten för ”scramble”. Dessutom såg inte motorcyklarna ut på samma sätt som dem gör idag, förut var motorcykeln tänkt som en landsvägsmaskin och det var inte tänkt att man skulle använda den i sport. Men med tiden förbättrades motorcykeln och det tillkom fler delar på den och efter många års utveckling, så är det ett viktigt fordon för motorsporten idag, speciellt i Sverige. Några av motorcykelsporterna är motorcross, enduro, speedway och roadracing. Samtliga av dessa sporter har en gemensam nämnare och det är att sporten lockar mest för snabbhetens skull. Det är en sport med höga hastigheter och det skapar ett adrenalin för många, och därför blir man mer triggad till att köra ännu snabbare och dessutom att göra det upprepade gånger.