Rally är en motorsport som blir allt mer populär i Sverige. Svenska rallyt som är Sveriges största rallytävling lockar gång på gång storpublik och uppåt en halv miljon kan bänka sig framför tv:n för att se denna tävling som startade redan på 50-talet. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur spännande det är. Rally är en form av bilracing som körs på mer eller mindre vanliga vägar och ofta längre sträckor. De kan vara privata eller allmänna vägar som oftast stängts av för tillfället.  Dessa vägar brukar refereras till som just sträckor. Vägarna kan vara asfalt eller de mer vanliga grusvägarna. Rally har två typer av sträckor, de ena kallas specialsträckor och där är trafiken just avstängd för allmänheten. De andra kallas transportsträckor och de körs på vanliga vägar tillsammans med allmänheten och med vanliga trafikregler. Specialsträckorna ska normalt köras på så kort tid som möjligt. Transportsträckorna tas det även tid på i vissa fall. Självklart blir säkerheten viktig i en sådan här sport och en mängd krav finns på bil och utrustning finns för att få delta. En viktig karaktäristisk skillnad mot andra racingtävlingar är att rallybilar även förutom föraren har en kartläsare. För svensk del kan nämnas att bland annat Tina Thörner gjort sig ett namn inom rallyvärlden som just kartläsare med bland annat tre vunna världsmästerskap för kvinnor.

Klasser och varianter

Det finns ett par olika varianter av rally och genom åren har det funnits en del benämningar som fallit bort. Den kanske populäraste varianten till vanligt rally är så kallad Rallysprint som körs genom varv på en kortare bana än normalt och därmed blir mer åskådarvänligt. Rallyspecial brukar beskrivas som en blandning av dessa två varianter. Tidigare fanns en variant som kallades Minirally och var just vad namnet antyder, ett kortare rallyformat.


Klasser och varianter

Rally delas in i olika klasser. Klassen bestämmer hur bilen får se ut och hur kraftfull den får vara. Klass A är den med minst begränsningar och här kommer alltså det verkligt tunga artilleriet fram. Grupp N däremot består av standardbilar med vissa specifika krav på sig. Grupp H är en klass för tvåhjulsdrivna bilar, även här med väldigt specifika krav på hur de får vara förändrade. Grupp E består av bilar där kravet är att de inte får vara trimmade överhuvudtaget. Till sist finns klassen Appendix K som är en kategori för något äldre bilar.

 

Kända tävlingar

För rally entusiaster så är troligen Rally-VM den viktigaste tävlingen. Det har anordnats årligen sedan 1970-talet. Deltävlingarna hålls i olika länder runt om i världen och även Sverige har anordnat sådana. Svenska rallyt, som är den kanske största svenska rallybegivenheten, ingår i just Rally-VM. Som en av de snabbaste av dessa deltävlingar så kan det ses i bland annat de värmländska skogarna på dess vägar. Rallyt körs normalt på vintern. Svensken Björn Waldegård som bland annat blivit världsmästare i rally har vunnit här hela fem gånger. Den ende andre svensken som vunnit VM är Stig Blomqvist. Han lyckades också vinna Svenska rallyt, och det hela sju gånger.