Detta event tillhör ett av de motorevent som många av världens befolkning tidigare hört talas om men inte nödvändigtvis sett tidigare, precis som med andra stora motorevenemang som Le Mans, Indy 500 och Monte Carlo Rally. Detta är ett event som funnits nu i 40 år sammanlagt, bortsett från de uppehåll som förekommit genom åren. Första gången som evenemanget hölls var under 1977 och gick då under namnet Paris-Dakar av den simpla anledningen att tävlingen inleddes i Paris, Frankrike, och kördes sedan ner genom Europa, över Medelhavet med båt, för att sedan fortsätta genom Afrika ner till Senegals huvudstad, Dakar. Som arrangör bakom detta evenemang står Amaury Sport Organisation som idag också anordnar andra evenemang som också bär namnet Dakar, även om de fysiskt inte har något med staden att göra, bara varumärket.

Anledningen till att Paris-Dakar bytte namn till ”The Dakar” var på grund av oroligheter under 2008 där man inte kunde garantera säkerheten för deltagarna, något som resulterade i att man ställde in eventet. Resultatet av detta blev att själva tävlingen Paris-Dakar pågick i 30 år i sitt ursprungliga format. Efter detta, när tävlingen återupptogs igen, hade man flyttat på evenemanget över Atlanten till Sydamerika där den allra första tävlingen hölls under 2009 och gick då under namnet The Dakar. 2018 års event kommer att inledas i Perus huvudstad Lima den 6 januari, varefter man kör längs kusten och stilla havet söder ut fram tills den 11 januari då man passerar gränsen in i Bolivia och huvudstaden La Paz där man har en dags vila. Därefter fortsätter man söderut och passerar in i Argentina under den 15 januari, för att fem dagar senare gå i mål i den argentinska staden Cordoba.

The Dakar Series

Varumärket Dakar växer för varje år som går och något som nyligen introducerats inom koncernen är ett evenemang de valt att kalla för The Dakar Series, beståendes idag av två olika event, det ena som går under namnet Afriquia Merzouga Rally och det andra, som nyligen lagts till, The Dakar Series China Rally, som går av stapeln i september, den 24 till 30 september i Alxa provinsen vilket ligger mitt i inre Mongoliet.

Detta event är öppet för tre kategorier, Car, Side by Side och truck, där förarna kommer få korsa ett ödsligt ökenlandskap i regionen beståendes av sammanlagt sju riktigt tuffa och utmanade specialsträckor, i den tuffaste miljön som Mongoliet har att erbjuda. Alla förare har här möjligheten att få uppleva hur det skulle vara att delta i det riktigt stora evenemanget, och på så sätt få en känsla av att hur det kan kännas att delta i The Dakar. Det kan också vara ett bra test för deltagarna och se om de och de fordon dom kör, har vad som krävs för att köra den tuffaste motortävlingen i världen.  Precis som i huvudtävlingen så är det experterna från Dakar som lägger alla specialsträckor och väljer de vägar som de tävlande ska köra, så räkna med en utmaning utan dess like.

The Dakar Series