Att ta steget från Gymkhana vidare till drifting är inte så värst långt, vilket gjorde att jag tyckte det var passande att skriva om just drifting som nästa inlägg, efter att ha precis skrivit om just Gymkhana och Ken Block. Detta är bara en del av de olika typer av motorsport event som jag tänkte skriva om, främst med fokus på fyrhjuliga motorfordon, även om jag också självfallet kommer att skriva om motorcyklar.

Drifting är i förhållande till andra biltävlingar, som rallycross, Formel 1 eller Le Mans, en väldigt ny motorsport med rötter som sträcker sig tillbaka mindre än 50 år i tiden, närmare bestämt till 1970-talets Japan, där föraren Kunimitsu Takahashi anses vara skaparen av denna idag populära motorsport. Här i Sverige är sporten kanske inte lika stor eller utspridd som den är i framför allt Japan men också stora delar av Asien samt USA men visst har vi introducerats för sporten, framför allt genom Fast and Furious filmen Fast and Furious Tokyo Drift som släpptes 2006, en film som helt och hållet fokuserade på denna motorsport.

Takahashi anses som sagt vara den som la grunderna till denna sport men det skulle vara Keiichi Tsuchiya som verkligen lyfte sporten och satte den på kartan. Efter att ha sett Takahashi köra blev Tsuchiya fascinerad av sporten att han påbörjade en intensiv träning och platsen han valde var uppe på bergsvägarna i Japan där man spärrade av sektioner av vägarna för att köra, både enskilt och tävlandes mot varandra. Det dröjde inte länge innan han fått smeknamnet “Drift King” och som en följd av detta uppmärksammades han i en rad olika medier, något som då också lyfte fram sporten. Om Fast and Furious har gjort att dagens ungdom fått upp ögonen för drifting, så hade filmen Pluspy en lika stor inverkan på publiken när den släpptes under slutet på 80-talet. Här fick man se Keiichi Tsuchiya körandes uppe i de japanska bergen och följa hans färd och hans enastående kunskaper bakom ratten. Han var även en av drivkrafterna bakom det allra första officiella drifting tävlingen i landet, D1 Grand Prix som anordnades året efter att denna film släppts.

Långsam utveckling internationellt

Det första tävlingen inom drifting hölls som sagt 1988 men det skulle dröja åtta år innan man fick se den första tävlingen inom sporten, utanför Japan. Inte helt oväntat var det i USA som sporten fick fotfäste och det var även där som den första icke-japanska tävlingen hölls på Willow Springs Raceway under 1996 och återigen var Tsuchiya involverad som en av drivkrafterna men denna gång inte som en deltagare utan som arrangör och domare. Denna tävling skulle också bli startskottet på en explosionsartad utveckling av sporten inom landet men också internationellt. Efter att den lyfts fram i media och fått ökad exponering spred den sig lavinartat från USA vidare till Europa, Sydamerika och Australien. Idag hittar vi en mängd olika tävlingar runt om i världen, tävlingar som för övrigt också är sanktionerade av FIA. Bland de största har vi så klart D1 Grand Prix som nästa år fyller 30 år.